mesheften

Mesheften (messchelpen / scheermessen) [Ensis ensis

mesheftenMesheften (of messchelpen) zijn een perfect aas voor het vissen op gul. Maar ook schar, schol en bot en onze zomervriend de zeebaars zijn er uitstekend op te vangen. Men kan ze bij de betere (zee)hengelsportzaken kopen al dan niet vers of ingevroren. 
U kunt ook zelf mesheften zoeken. D e beste kans om ze te vinden is na een flinke storm waardoor ze zijn losgewoeld uit het zand en ze zijn aangespoeld op het strand. Vogels vinden ze ook interessant, u moet er dan dus vlug bijzijn. Ook zijn ze wel eens langs de getijdenlijnen te vinden. U herkent een mesheft die in het zand is ingegraven aan de sleutelgatvormige ingang van de holte. 
Strooi hier gewoon wat normaal keukenzout in en na enkele tientallen seconden komen ze dan naar boven. Snel vastpakken en niet meer loslaten tot ze hun greep lossen in dan het devies. 
Om bij het vlees te komen snijd u met een stevig en scherp mes het scharnier door. Sommige vissers wrikken gewoon de schelp open maar daarmee verscheurt en beschadigd u het toch al zachte vlees wat in de schelp zit.

Identificatie 
Langwerpige brons/bruin kleurige schelp van ongeveer tussen de 15 en 25 centimeter lang.

Montage 
Doordat het vlees redelijk zacht is moet u nadat u de mesheft of een deel van de mesheft op de haak heeft gezet het omwikkelen met bindelastiek zodat u het er niet afgooit.

Te vangen vissoorten 
Platvissen, zeebaars en vooral kabeljauw (gul).

Bewaren 
In de winter kunt u de mesheften langs de waterkant bewaren in een doosje o.i.d. Als het erg warm is in de zomermaanden kunt u ze, al dan niet levend bewaren in een bak met wat water. U kunt de mesheften ook thuis invriezen. Blancheer ze eerst even in de schelp voordat u ze invriest. 
Bij dit aas is het verhaal 'hoe verser hoe beter' helemaal aan de orde.