Zagers

Zagers (Zeeduizendpoot)[Nereis Diversicolor]

zager
Zagers zijn roofwormen met kleine pootjes. Op hun kop hebben hele kleine uitstekende kaken waarmee ze kunnen bijten. Het is dus oppassen met de wat grotere exemplaren als u die op uw haak wilt zetten. De beet doet niet echt zeer, maar kan best venijnig zijn en u kunt er behoorlijk van schrikken als u er niet op bedacht bent. Dat is ook een goede reden om de kop er eerst met een fileermes af te snijden voordat u de zager op de haak zet. Bijkomend voordeel zijn de lichaamssappen en geurstoffen die daarbij vrijkomen waardoor vissen weer door worden aangetrokken. De meest zagers zijn de kweekzager en de steekzager. In principe is dit hetzelfde dier, alleen de kweekzager is, zoals de naam het al zegt, gekweekt.
De steekzager is een zager die uit de natuur komt. De steekzager is over het algemeen vaak wat groter en agressiever dan de kweekzager. (pas op de vingers dus!)


Identificatie

De zager is een borstelworm met een lederachtige huid en een vlezig lichaam en ze zijn wat duurder dan zeepieren. Het grote voordeel ten opzichte van de zeepier is dat deze een stuk steviger zijn. Daarom wordt de zager ook vaak gebruikt voor het vissen met een dobber om de oppervlakte vissen te belagen. De zager is een vlezige worm met een afgeplat lichaam. Aan beide zijden heeft hij 'pootjes', en aan de kop twee flinke kaken. Hij kan in lengte variëren van 6 tot 35 cm.
De kleur kan variëren van oranje/rood tot donker bruin met zwarte gedeelten.

Montage
Evenals de zeepier rijgen we deze worm over de gehele lengte over onze haak en lijn.

Te vangen vissoorten
Ook de zager is redelijk 'all round'. De meeste vissen zijn ook met zagers te vangen. Wel is de zager in de zomermaanden een topper voor het vissen op tong en voor het vissen op zeebaars, al dan niet in combinatie met een dobber.