zeepieren

Zeepieren (leeg lopers)[Polychaete Arenicola Marina]

zeepier
Deze wormsoort is het meest bekende en meest gebruikte aassoort dat wordt gebruikt bij het zeevissen.
Het is een soort vloeibare worm met een zacht lederachtig omhulsel die, wanneer u ze verkeerd op de haak zet, leeglopen met een sterk jodiumhoudende vloeistof. Na een tijdje blijft er dan weinig meer over van je aas. Het is dus zaak dat uw pier goed gemonteerd wordt op de haak, want je verspeelt alleen maar tijd als er alleen maar een velletje op uw haak zit.

Identificatie
De zeepier is een worm die een centimeter of 12 lang wordt. Hij heeft ook een grotere broer die wij hier 'Franse tappen' noemen. Dit is een worm uit dezelfde familie (arenicola), welke echter meer als 30 cm kan worden. Ook dit is een gewilde aassoort, echter wat duurder dan de normale zeepier.
De zeepier hebben we in twee verschillende kleuren, rood en zwart, waarbij de zwarte veruit favoriet zijn bij het vissen op gul. Aan de onderkant van de pier zitten rijen met 'borsteltjes' waarmee de worm zuurstof opneemt. Vaak worden deze borsteltjes aangezien als pootjes.
Montage

De haakpunt gaat door de ´mond opening´, de dikke kant van de worm en de worm wordt in zijn geheel over de haak geregen en komt er dan aan de achterkant weer uit (het meestal dunnere en hardere gedeelte van de pier waar vaak wat zand in zit. Een erg handig hulpmiddel voor het opzetten van pieren (en ook andere aassoorten) is de aasnaald. Hier zit aan de voorkant een zeer scherpe punt en aan de achterkant een holte.
U schuift de naald door de pier en schuift de pier door. In het holle uiteinde zet u de punt van uw haak en u trek de aaslijn strak zodat de haak stevig in het holle uiteinde van de aasnaald blijft zitten. Dan schuift u de pier zo over de naald op uw haak.
Vaak worden er meerdere pieren op de haak gezet, vooral als er op gul wordt gevist. Het aas wordt dan steeds verder doorgeschoven over uw lijn en vormt zo een groter stuk aas bij elkaar en wordt dus voor een grotere vis aantrekkelijker om te pakken.
Belangrijk bij de zeepier is ook dat het een bepaalde geur verspreidt in het water, waar de vis op afkomt. Het is dus dan ook vrijwel zinloos om het aas meer dan 15 minuten in het water te laten liggen als het op de haak zit, omdat dan de geurstoffen van de pier helemaal weg zijn. Een erg groot nadeel van dit aassoort is dat het zee slecht houdbaar is.

Te vangen vissoorten
Dit aas is 'all round'. Vrijwel alle vissoorten in onze wateren zullen in de zeepier een lekker hapje zien.